Balaeniceps rexshoebill

Autor: Angie Steffen

Geograafiline ulatus

Toonekured ehk vaalapea-toonekured on Aafrika endeemilised ja elavad mandri ida-keskosas. Peamised populatsioonid asuvad Lõuna-Sudaanis (peamiselt Valge Niiluse Suddis), Põhja-Ugandi ja Lääne-Tansaania märgaladel ning Sambia kirdeosas Bangweulu soos. Väiksemad populatsioonid hõivavad Ida-Zaire'i ja Rwanda. Selle linnu levila langeb tavaliselt kokku papüüruse ja kopsukala omaga.

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • etiooplane
    • emakeelena

Elupaik

Toonekured elavad mageveesoodes ja ulatuslikes tihedates soodes. Neid leidub sageli lammialadel, mis on segatud papüüruse ja roostikuga. Kui toonekured asuvad sügava veega alal, on ujuva taimestikuga peenar kohustuslik. Neid leidub ka seal, kus on halvasti hapnikurikas vesi. See sunnib vees elavaid kalasid sagedamini õhku otsima, suurendades tõenäosust, et toonekurge püüab need edukalt kinni.



  • Elupaigapiirkonnad
  • troopiline
  • soolane või mereline
  • Märgalad
  • soo
  • soo

Füüsiline kirjeldus

Suured, pisut hirmuäratava välimusega linnud, toonekured on 110–140 cm pikad. Isased on emastest suuremad ja neil on pikemad nood. Sulestik on sinakashall, tumedama halli peaga kombinesoon. Primaarid on musta otsaga ja sekundaarsed roheka varjundiga. Alumine osa on heledamat halli tooni. Täiskasvanud aretussulestik ei erine mittepesitsevast sulestikust. Pea tagaküljel on väike suletutt, mis võib kerkida harjaks. Äsja koorunud toonekurge katab hõbehalli siidine udusulg ja noorkalad on täiskasvanud omadest veidi tumedamat halli varjundit. Nokk on toonekurgede silmapaistvaim tunnus ja meenutab puidust kinga. See on tohutu struktuur, mis lõpeb terava kõvera konksuga. Arve värvus on kollakas, laiguliste tumedate laikudega. Lõualuudel on teravad servad, mis aitavad saaki püüda ja süüa. Silmad on suured ja kollaka või hallikasvalge värvusega. Jalad on pikad ja mustad. Varbad on äärmiselt pikad ja täielikult jagatud, ilma nende vahel ei ole vööd.



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • soost ühtmoodi
  • Vahemiku pikkus
    110 kuni 140 cm
    43,31 kuni 55,12 tolli

Paljundamine

Toonekured moodustavad sigimiseks monogaamsed paarid.

  • Paaritussüsteem
  • monogaamne

Toonekured on üksikud pesitsejad ja nende territooriumid on ligikaudu 3 ruutkilomeetrit. Pesitsusperioodil on need linnud väga territoriaalsed ja kaitsevad pesa kiskjate või konkurentide eest. Pesitsusaeg varieerub sõltuvalt asukohast, kuid tavaliselt langeb see kokku kuiva hooaja algusega. Paljunemistsükkel pesa ehitamisest kuni väljalenduni kestab 6–7 kuud. 3-meetrise läbimõõduga ala tallatakse ja puhastatakse pesa jaoks. Pesa asub kas väikesel saarel või ujuva taimestiku massil. Pesamaterjal, näiteks muru, on kootud maapinnale, moodustades suure, umbes 1-meetrise läbimõõduga struktuuri. Munetakse üks kuni kolm, tavaliselt kaks helbelist valkjat muna. Kuid pesitsustsükli lõpuks on röövloomade või toidu kättesaadavuse tõttu alles vaid üks tibu. Inkubatsiooniperiood on umbes 30 päeva. Täiskasvanud toonekured peavad pärast koorumist tibusid toitma tagasivoolanud toiduga vähemalt 1–3 korda päevas ja tibu vanemaks saades kuni 5–6 korda päevas. Vanemad jagavad toitu tibudele, kes peavad ise toitma.



  • Peamised paljunemisomadused
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonokoor / gonokoristlik / kahekojaline (sood lahustuvad)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Sigimisintervall
    Toonekured pesitsevad kord aastas.
  • Vahemiku munad hooaja kohta
    1 kuni 3
  • Keskmine aeg koorumiseni
    30 päeva
  • Keskmine põlvnemise vanus
    95 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseks
    125 päeva

Toonekured on monogaamsed kasvatajad ja mõlemad vanemad osalevad pesaehituses, haudumises ja tibude kasvatamises igas aspektis. Munajootmine on käitumine, mida on korduvalt registreeritud ja mida on täheldatud ka päris-toonekuredel. Munade jahedana hoidmiseks saab täiskasvanud kingapaber suutäie vett ja kallab sellega pesa üle. See saab ka suutäied märga rohtu, mida munade ümber asetada, ning veereb ja keerab mune jalgade või nokaga ümber. Kastmiskäitumine ja ka varjutamine jätkub pärast munade koorumist, kuni tibude suled on täielikult välja arenenud.

Toonekurgede areng on enamiku teiste lindudega võrreldes aeglane protsess. Suled arenevad täielikult välja alles umbes 60 päeva pärast ja linnud lenduvad 95 päeva pärast. Pojad ei saa aga lennata enne umbes 105–112 päeva vanust. Vanemad jätkavad poegade toitmist umbes ühe kuu jooksul pärast väljalendu. Pärast seda on noored toonekured oma vanematest täiesti sõltumatud.

minu koer äkki ei hüppa üles
  • Vanemate investeering
  • altricial
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitstes
      • naissoost
  • eelkoorumine/sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost
      • naissoost
  • enne võõrutamist/väljalendu
    • varustamine
      • meessoost
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost
  • iseseisvuse eel
    • varustamine
      • meessoost
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Toonekured elavad looduses peaaegu 36 aastaseks.



Käitumine

Toonekurgesid leidub ega kohta kunagi rühmadena. Ainult siis, kui toitu napib, otsivad toonekured üksteise lähedal. Sageli otsivad pesitseva paari isane ja emane toitu oma territooriumi vastaskülgedel. Täiskasvanud kasutavad jahedana hoidmiseks gulaarset lehvitamist.

Toonekured ei ole rändavad seni, kuni on olemas head toitumistingimused. Mõnes levila piirkonnas liiguvad nad siiski hooajaliselt pesitsus- ja toitumistsoonide vahel. Toonekured hõljuvad termikutel ja neid nähakse sageli päeval oma territooriumi kohal hõljuma. Lennu ajal on kael sisse tõmmatud. Toonekured on inimestega väga kuulekad. Neid linde uurinud teadlastel on õnnestunud tema pesas asuvast toonekurest 6 jala kaugusele jõuda. Toonekurge ei ohusta inimesi, vaid vaatab neile ainult otse tagasi.

  • Peamised käitumisviisid
  • kohutavalt
  • kärbsed
  • päevane
  • liikuv
  • istuv
  • üksildane
  • territoriaalne

Suhtlemine ja taju

Toonekured on tavaliselt vait, kuid osalevad sageli arvete klohmimises, mis on omane päris-toonekuredele. Täiskasvanud teevad seda sageli üksteist pesa juures tervitades, kuid ka noored kingapaelad löövad kaasa. Täiskasvanud kostavad ka vinguvat või näägutavat häält ja noored kosutavad, eriti kui nad toitu kerjavad.



Peamised jahil kasutatavad meeled on nägemine ja kuulmine. Binokulaarse nägemise hõlbustamiseks hoiavad toonekured oma pead ja nokad vertikaalselt vastu rinda.

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Tajumise kanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • keemiline

Toitumisharjumused

Toonekured veedavad suurema osa ajast toitu otsides veekeskkonnas. Põhiosa nende lihasööjate dieedist koosneb kopsukaladest (Protopterus), bitširid (Polypterus), säga, tilaapia (Tilapia) ja vesimaod. Mõnikord tarbivad nad ka konni, jälgivad sisalikke, kilpkonni, noori krokodille, molluskeid ja raipe. Saagi püüdmiseks on kõige sobivam ala, kus on madal vesi ja kõrge taimestik, et varjata lindu saagi varitsemisel. Kui vesi on sügav, peab jahipidamiseks olema kindel ujuv taimestikuplatvorm.



Kaks mehhanismi, mille abil toonekured jahti peavad, on „seisa ja oota“ ning „kahla ja kõnni aeglaselt“. Kui saaklooma avastatakse, alustavad toonekured 'kokkuvarisemist'. Pea ja kael sirutuvad kiiresti ettepoole vette, põhjustades linnu liigse tasakaalu ja vajumise ette- ja allapoole. Pärast varingut ei saa kingakurg kohe teist varingut sooritada. See peab taastama tasakaalu ja alustama uuesti seisuasendist. Koos saakloomaga kogutakse ka suutäis taimestikku. Taimestiku väljatõrjumiseks kõigutavad toonekured oma pead küljelt küljele, hoides saaki kinni. Enne allaneelamist lõigatakse saagil tavaliselt pea maha.

  • Esmane dieet
  • lihasööja
    • sööb maismaaselgroogseid
    • kalasööja
  • Loomsed toidud
  • kahepaiksed
  • roomajad
  • kala
  • Carrion
  • molluskid

Kisklus

Täiskasvanud toonekurgede kiskjaid on vähe. Pesakiskjad võivad püüda poegi ja mune, kuid toonekured kaitsevad oma poegi agressiivselt ja ehitavad pesasid paljudele kiskjatele ligipääsmatutesse kohtadesse.

Ökosüsteemi rollid

Toonekured on nende elukoha soodes ja soodes olulised kiskjad.

Majanduslik tähtsus inimestele: positiivne

Toonekured püütakse kinni ja müüakse toiduks. Põlisrahvas võib saada suuri summasid ka kinnipüütud toonekurgede müügist loomaaedadele. Nad toovad raha sisse ka turismi kaudu, sest paljud inimesed käivad Aafrikas jõeekskursioonidel metsloomi vaatamas.

  • Positiivsed mõjud
  • toit
  • ökoturism

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Toonekurgede kahjulikku mõju inimesele teadaolevalt ei ole.

mööbel

Kaitsestaatus

Toonekurgede populatsiooni kohta on tehtud palju hinnanguid, kuid kõige täpsem on 11 000–15 000 lindu kogu levila ulatuses. Kuna toonekurgede populatsioonid on hajutatud ja enamikule neist pole suurema osa aastast (või peaaegu) inimestele ligipääsmatu, on raske usaldusväärset arvu saada. IUCN hindab toonekurgesid kui 'väiksema riskiga – peaaegu ohustatud'. Need on loetletud ka CITESi II lisas. Need on seadusega kaitstud Sudaanis, Kesk-Aafrika Vabariigis, Ugandas, Rwandas, Zaire'is ja Sambias ning kuuluvad Aafrika loodus- ja loodusvarade konventsiooni A-klassi. Kohalik folkloor kaitseb ka toonekurgesid ning põliselanikke õpetatakse neid linde austama ja isegi kartma.

Kõige enam ohustab toonekurgesid elupaikade hävimine. Neil on spetsiifilised elupaigavajadused pesitsemiseks ja toidu otsimiseks ning nende sood ja sood muudetakse kiiresti põllumajandusmaaks ja kariloomade karjatamiseks. Kalurid häirivad kingapaela elupaika, eriti nende toitumisalasid. Teine muret tekitav põhjus on loomaaiakaubandus. Nõudlus toonekurgede järele loomaaedades on väga suur. Neid müüakse 10 000–20 000 USA dollari eest, mistõttu on need loomaaiakaubanduses kõige kallimad linnud. See julgustab põliselanikke neid linde loomaaedadele püüdma ja müüma, vähendades seega metsiku populatsiooni. Vangistuses sigimisest kingakurgedest on vähe teateid. Kui nad sigivad, jäävad noored loomaaiapidajatele jälje ega hakka täiskasvanuks saades ise paljunema.

Muud kommentaarid

Toonekurgede taksonoomiat on iseloomustanud vaidlused selle üle, millised linnud on nende lähimad sugulased. Pulbriga kaetud plaastrid ja syrinx seovad seda haigrutega (Ciconiiformes), kuigi keele morfoloogia näitab, et see sarnaneb kõige rohkem haamerkopsidega (Scopidae). Toonekurgede käitumine, eriti nokade klõbisemine, ja lindude morfoloogia viitavad sugulusele päris-toonekuredega (Ciconiiformes). Varasem biokeemiline analüüs paigutas toonekured alamperekondaPelecanidae. Praegu on nad paigutatud oma perekonda ja järjekorda,Balaenicipitiformes.

Kaastöölised

Tanya Dewey (toimetaja), Animal Agents.

Angie Steffen (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Robert Payne (toimetaja), Michigani Ülikool-Ann Arbor.