Dolichotis patagonum Patagoonia meri

Autor Molly Mascow

Geograafiline ulatus

Dolichotis patagonumon endeemiline Argentina avatud rohumaadele ja põõsaste steppidele ning on levinud vahemikus 28° S kuni 50° S.(Campos et al., 2001; Chillo jt, 2010)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopne
    • emakeelena

Elupaik

Patagoonia marad elavad ainult Argentina kuivades kesk- ja lõunapiirkondades. Üldjuhul kõrbeks klassifitseeritud piirkonnas on lai valik erinevaid mikroelupaiku, mis ulatuvad liivastest tasandikest kuni okkaliste põõsaste steppideni. Sademed on äärmiselt ettearvamatud ning märgade ja kuivade aastaaegade vahel toimuvad suured nihked sademete ja õie koostise osas. Piirkond on üsna soe, suve keskmine temperatuur on tavaliselt 20 kraadi Celsiuse järgi ja talvel langeb temperatuur harva alla külmumise. Üldiselt eelistavad Patagoonia marad rajada koopaid avatud elupaikadesse, kus domineerivad kõrrelised ja muud madalakasvulised taimed. Kuigi see tiheneb tiheda taimestikuga aladel, jälgivad nad visuaalselt kiskjaid, mis on suletud elupaikades vähem efektiivne. Seal ja selle ümbruses on täheldatud suuri Patagoonia marade asulaidlambadrantšod, tõenäoliselt nende sarnaste elupaigaeelistuste tõttu.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)



  • Elupaigapiirkonnad
  • parasvöötme
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luide
  • savann või rohumaa
  • võsa metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik

Füüsiline kirjeldus

Dolichotis patagonumon suuruselt teine ​​pereliigeCaviidae. Ühes uuringus leiti, et meeste ja naiste keskmine kaal on vastavalt 7,73 kg ja 8,44 kg. Enamiku kontode kohaselt on isased aga emastest suuremad. Pikkus jääb vahemikku 610–810 mm, keskmiselt 700 mm. Neid saab eristada teistest liikmetestCaviidaeoma suurte suurustega, pikad küülikulaadsed kõrvad (Dolichotis tähendab sõna-sõnalt 'pikk kõrv') ja lühike, peaaegu karvutu saba, mida ta hoiab keha lähedal. Erinevalt teistest koobastest, mille pärakunäärmed asuvad päraku ees, on pärakunäärmedD. patagonumasuvad päraku ja sabapõhja vahel. Sellel on lühike grislihallkarusnahk, millel on suur silmatorkav valge laiguga turjal. Tagajalgu keskele tekib teravalt kontrastne must ala, mis tuhmub kiiresti halliks. Venter on valge, lõual, põskedel ja külgedel on roosteoranžid laigud. Tunnustatakse kahte alamliiki:Dolichotis patagonum centricolajaDolichotis patagonum patagonum, mida eristatakse geograafilise asukoha ja karusnaha värvuse järgi.(Campos et al., 2001)



Umbes nagu sõralised,Dolichotis patagonumtagajalgadel on piklikud metapoodid, mis on kiire ja tõhus modifikatsioonjooksmine. Esijalad on oluliselt pikemad kui enamikul teistelnärilised, ja nii taga- kui esikäpad on väikesed kabjalaadsete küünistega. Esikäppadel on neli numbrit, tagakäppadel kolm ja kõigil numbritel on küünis. Küünarnukk asub esijäsemel suhteliselt kõrgel, kuna raadius on pikem kui õlavarreluu.Dolichotis patagonumon hambaravi valem 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 japõse hambadon hüpsodont ja pidevalt kasvavad.(Campos et al., 2001)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Keskmine mass
    8,12 kg
    17,89 naela
  • Keskmine mass
    12500 g
    440,53 untsi
    AnAge
  • Vahemiku pikkus
    610 kuni 810 mm
    24,02 kuni 31,89 tolli
  • Keskmine pikkus
    707,2 mm
    27,84 tolli

Paljundamine

Dolichotis patagonumon tugevalt monogaamne ja isas-ema paarid seovad tavaliselt kogu eluks. Paarisside säilib peamiselt isase jõupingutustel, kes järgneb ja valvab emast kõikjal, kuhu ta läheb. Et teda oma territooriumiks märkida, urineerib ta naise peale, levitab tema ümber pärakunäärme sekretsiooni ja kaitseb teda kiivalt rivaalitsevate isaste eest. Isaseid on täheldatud kaklemas, kuid kunagi pole dokumenteeritud paarilise varguse juhtumeid. Isased kaitsevad tavaliselt 20 m^2 suurust liikuvat territooriumi, mille keskmes on tema emane. Kuna inna esineb kord 3–4 kuu jooksul ja kestab vaid pool tundi, on monogaamia eeliseks, sest kogu oma aja ühe emasega koos veetmine tagab isasele, et ta ei jäta oma võimalust sigida. Monogaamia võis tekkida ka vastusena piirkonna ebaühtlastele ja hõredalt jaotunud toiduvarudele. Kuna selline ressursside jaotus toob tõenäoliselt kaasa emaste väga hajutatud jaotuse, on isasel kõige suurem võimalus edukaks sigimiseks, kui ta leiab ühe emase ja jääb tema juurde. Paarisidemete eeliseks on ka see, et emased saavad oma poegade eest hoolitsemisele rohkem aega ja tähelepanu pühendada, lootes, et isased jälgivad röövloomi. Monogaamia suurendab isaste sigimisedukust nii tema enda järglaste suremuse vähendamise kui ka paarilise pikaealisuse suurendamise kaudu, mis annab talle rohkem võimalusi sigimiseks.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)



  • Paaritussüsteem
  • monogaamne

Emased Patagoonia marad on suguküpsed 8 kuu vanuseks. Estrus esineb kord 3-4 kuu jooksul ja kestab vaid umbes pool tundi. See äärmiselt lühike innatsükkel on väga ebatavaline ja tõenäoliselt mängis selle liigi monogaamia arengus oma osa. Vangistuses olevad emased tiinestuvad sageli vahetult pärast poegimist ja võivad aastas ilmale tuua 3–4 pesakonda, kuid looduses sünnib vaid üks pesakond aastas. Pesakondade suurus on 1 kuni 3 poega, keskmine pesakond sisaldab 2 poega. Harva võib mõnel emasloomal olla teine ​​pesakond jaanuari paiku, kuid suurem osa poegadest sünnib augusti keskpaigast detsembri lõpuni. Septembri keskpaigast oktoobri lõpuni on sündide pulss suur, sel perioodil sünnib peaaegu kaks kolmandikku poegadest. Rasedus kestab looduses keskmiselt 100 päeva.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

Emastel on 6 või 8 nisa ja nad imetavad korraga 1 või 2 poega. Harvadel juhtudel on emaseid nähtud imetamas kuni 4 poega, mis viitab aeg-ajalt piimavarastele sõltumatute poegade poolt. Arvatakse, et emased tunnevad oma pojad ära peamiselt suuruse järgi, seega võib emase enda poegadega sarnase suurusega poegadel olla suurem edu piimavarguses. Emased tunnevad oma pojad ära ka heli- ja lõhnavihjete järgi. Mõnikord võib mõni teine ​​emane orvuks jäänud poegi 'lapsendada' ja lasta neil imeda. Emasloomad aga tõrjuvad tavaliselt agressiivselt vahele jäävaid poegi kopsude, jälitamise, hammustamise ja raputamise teel või visates neid endast eemale. Mõned pojad üritavad sageli piima varastada ja paljudel on nende ägedate äraütlemiste tõttu kõrvad räbaldunud ja kahjustatud. Imetamishood kestavad umbes pool tundi ja täiskasvanute külastused koopasse kestavad tavaliselt umbes tund. Poegasid imetatakse tavaliselt umbes 75–78 päeva, mis on teiste närilistega võrreldes ebatavaliselt pikk.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

Nagu paljud kabiloomad,Dolichotis patagonumNäitab 'peitja' strateegiat läbi oma elu esimese poole, viibides uru lähedal ja peites end täiskasvanud valvuri märguande peale. Kui pojad küpsevad, läbivad nad nn järgija faasi, kus nad urust kaugemal toiduotsimise ekspeditsioonil oma vanemate selja taha jäävad. Enamik poegi läheb võõrutamise ajal laiali, kuid mõned jäävad vanemate juurde kuni järgmise pesitsushooajani.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)



gremliini koerad

Kuigi selle liigi liikmed veedavad poegade sündimisel suurema osa aastast suheldes rangelt isase-emaste paaridena.Dolichotis patagonumkoguneb suurte gruppidena suurte warren „asulate” ümber ja kasvatab noori ühistes sõimedes. Igas ühiskoopas on keskmiselt 4,26 pesitsevat täiskasvanut ja 4,46 poega; samas on täheldatud kuni 29 paari, kes jagavad ühte koopast. Kuna isased valvavad agressiivselt oma kaaslasi, viibib koopas ainult üks paar korraga.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

  • Peamised paljunemisomadused
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonokoor / gonokoristlik / kahekojaline (sood lahustuvad)
  • seksuaalne
  • elujõuline
  • Sigimisintervall
    Patagoonia marad pesitsevad aastaringselt.
  • Paaritumis hooaeg
    Patagoonia marad pesitsevad peamiselt augusti keskpaigast detsembri lõpuni.
  • Järglaste arv
    1 kuni 3
  • Keskmine järglaste arv
    kaks
    AnAge
  • Rasedusperioodi vahemik
    91 kuni 111 päeva
  • Keskmine rasedusaeg
    100 päeva
  • Vahemikus võõrutusvanus
    75 kuni 78 päeva
  • Ajavahemik iseseisvumiseni
    75 kuni 78 päeva
  • Keskmine vanus seksuaal- või reproduktiivküpsuses (naine)
    8 kuud
  • Keskmine vanus seksuaal- või reproduktiivküpsuses (naine)
    Sugu: naine
    158 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaal- või reproduktiivküpsuses (mees)
    Sugu: meessoost
    183 päeva
    AnAge

Mehed panustavad otsese vanemliku hoolitsuse osas väga vähe. Väikeste poegadega suhtlevad nad harva ja suurte poegadega suhtlemine piirdub läheduses istumise või toidu otsimisega. Isased veedavad aga suurema osa ajast kiskjaid jälgides, mis vähendab oluliselt tema järglaste ja paarilise kiskjate ohtu.(Taber ja Macdonald, 1992a; Taber ja Macdonald, 1992b)

  • Vanemate investeering
  • meessoost vanemlik hoolitsus
  • naissoost vanemlik hoolitsus
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitstes
      • meessoost
  • eelkoorumine/sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • naissoost
  • enne võõrutamist/väljalendu
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost
  • iseseisvuse eel
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost

Eluiga / pikaealisus

Loodusliku või vangistuses peetava mara eluea kohta võis leida vähe teavet.



furminatori karusnaha kuiv suur

Käitumine

Patagoonia marad on ööpäevased närilised. Suurema osa aastast reisivad nad isas-emane paarides ning väga harva on korraga märgata rohkem kui kolme marassi. Isas-emaspaarid rändavad päeva jooksul, veetes rohkem aega karjatades rikkalikel laigudel kui hõredalt. Patagoonia marad moodustavad suuri rühmitusi, mida nimetatakse asulateks ja mis koosnevad urgude või warrenite kogumist. Mõned koopad on väikesed ja laialdaselt paigutatud ning neid kasutab vaid üks paar, samas kui mõnda suurt koopa saab jagada kuni 29 paari. Kohalik asustustihedus võib selle aja jooksul järsult tõusta ja on täheldatud kuni 70 marassi koosnevaid rühmi. Emased veedavad järglastega palju rohkem aega kui isased ja isased kulutavad palju rohkem aega röövloomade jälgimisele kui emased. Tänu suurele füsioloogilisele investeeringule, mida emased teevad paljunemiseks, kulutavad emased ka sel ajal rohkem aega toitumisele kui isased. Isased kaitsevad kiivalt oma kaaslasi. Selle tulemusel võib koopas olla tavaliselt ainult üks paar korraga. Pesitsevad paarid käivad urgas kordamööda umbes tund aega, et poegi imetada.(Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Peamised käitumisviisid
  • kursoorsed
  • kohutavalt
  • päevane
  • liikuv
  • nomaad
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Vahemiku territooriumi suurus
    0,3325 kuni 1,975 km ^ 2
  • Keskmine territooriumi suurus
    0,9787 km^2

Koduvahemik

Patagoonia marade levila triivib pidevalt, tõenäoliselt piirkonnas leiduvate ebaühtlaste ja laialt paiknevate toiduvarude tõttu. Nad söövad ainult rohuliblede tippe, nii et toiduvarud ammenduvad väga kiiresti. Kui ressursiplaaster on ammendatud, kulub täielikuks uuendamiseks kuni neli kuud. Üksik, staatiline territoorium, mis on piisavalt suur, et toetada paari marasid aastaks, oleks tõenäoliselt liiga suur, et paar marasid saaks kaitsta liigivaheliste ja -siseste konkurentide eest. Veelgi enam, ühiskasutus oleks peaaegu võimatu, kuna on ebatõenäoline, et piisava suurusega vahemikud kattuksid kommunaalhoone ümber. Seetõttu on väikesed triivivad levialad soodsad, võimaldades Patagoonia maradel olla poegimishooajal kommunaalsõja lähedal, vabastades samal ajal suurte territooriumide kaitsmise nõudlikust ülesandest. Nende kodupiirkonnad jäävad vahemikku 33,25–197,5 ha, keskmiselt 97,87 ha. Nad otsivad iga päev intensiivselt 1 hektari ulatuses sööta ja nende koduala triivib väljaspool pesitsushooaega pidevalt kiirusega umbes 11 ha päevas.(Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)



Suhtlemine ja taju

Dolichotis patagonumeelistab avatud elupaiku. Sarnaselt kabiloomadele,D. patagonumtugineb röövloomade varasele avastamisele, et jätta piisavalt aega põgenemiseks. Sarnaselt mõnede kabiloomadega on Patagoonia maradel sottokäitumine, mida iseloomustab piirav kõnnak, mis reklaamib jõudu ja kiirust ning takistab röövlooma pikka ja kulukat tagaajamist.(Baldi, 2007; Campos jt, 2001; Puig et al., 2010)

Nagu paljud närilised,Dolichotis patagonumon paar anaalseid lõhnanäärmeid. Meestel täheldatakse sageli anaalset lohistamist, mille tulemuseks on ainulaadne lõhnajälg. Pärakunäärme sekretsioonid mängivad suurt rolli liikuval territooriumil, mille isased oma paarilise ümber moodustavad. Pole teada, kasD. patagonumkasutab liigikaaslastega suhtlemiseks kuulmissignaale.(Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • keemiline
  • Muud suhtlusviisid
  • feromoonid
  • lõhna jäljed
  • Tajumise kanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • keemiline

Toitumisharjumused

VahemikDolichotis patagonumhõlmab mitmesuguseid elupaiku kõrbest põõsasteppeni. Range rohusööja,D. patagonumnäitab märkimisväärset paindlikkust oma toitumise kohandamisel erinevate ökosüsteemidega. Näiteks selle levila lõunaservas Sierra las Quijadase rahvuspargis San Luisist põhja pool ArgentinasD. patagonumsademete hulk varieerub aastaringselt märkimisväärselt ning kohalikus keskkonnas toimub märgatavaid muutusi märgade ja kuivade aastaaegade vahel õie koostises. Olenemata aastaajast moodustavad kõrrelised aga ligi 70%.D. patagonumdieeti. Hoolimata asjaolust, et enamik piirkonna taimsest biomassist koosneb põõsastest ja põõsastest,D. patagonumvalib esmaseks söödaks suhteliselt haruldased kõrrelised. Enamik tarbitud kõrrelisi kuulub perekondaPapophorum. Kokku,D. patagonumtoidab 24 liiki kõrrelisi ja 22 muud liiki taimi. Lisaks murule on oluline osa (11%)D. patagonumToit koosneb erinevatest kaktuste liikidest. Üldiselt moodustavad kaktused umbes 75 massiprotsenti vett ja võivad olla selle liigi jaoks oluline veeallikas. See võib aidata kompenseerida sademete ettearvamatust kogu vahemikusD. patagonum>.(Sombra ja Mangione, 2005)

Selle levila keskosa lähedal näitavad tõendid, et kõrreliste perekondadestPoajaPaanikamoodustavad suurema osaDolichotis patagonumDieet, millele järgnebStipajaBromus. Toitu otsivad ka lagedate põõsaste asukadDoli Chotis Patagonumja rohumaa elanikud tarbivadLütsium.Dolichotis patagonumliivastel rohumaadel ja litosoolipõõsastel eelistavadProsopis. Need elupaigaspetsiifilised erinevused näitavad selle taimtoidulise toitumise paindlikkust. Põua ajal,Dolichotis patagonumkohandab oma dieeti nii, et see sisaldaks rohkem niiskusrikkamaid taimi.(Puig et al., 2010)

Patagoonia marad on tagasoole kääritajad. Nende toit sisaldab väga palju kiudaineid ja tselluloosi, mis laguneb bakteriaalse kääritamise teel jämesoole külge kinnitatud kotikeses, mida nimetatakse pimesooleks. Nad toodavad spetsiaalset väljaheidet, mis neelatakse alla ja seeditakse uuesti. Metsikuid Patagoonia marasid on täheldatud lambarantšode läheduses, mis tarbivad lambasõnnikut.(Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Esmane dieet
  • rohusööja
    • folivore
  • koprofaag
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puuvilju
  • lilled
  • Muud toidud
  • sisu

Kisklus

Dolichotis patagonumon välja töötanud röövloomade reageerimissüsteemi, mis on väga sarnane kabiloomade omaga. See tugineb oma hästi arenenud kuulmis-, nägemis- ja haistmismeelele, et avastatud elupaikades röövloomi varakult tuvastada. Tagaajamise korralD. patagonumsuudab joosta väga kiiresti (kuni 45 mph). Sellel liigil on sottokäitumine identne mõne kabilooma omaga. Selle pruun värvus aitab seda potentsiaalsete röövloomade eest varjata. Mara peamised kiskjad onSurani rebased,Lõuna-Ameerika hallrebasedjapuumad; inimtegevuse tõttu on mõlema liigi populatsioonid aga järsult vähenenud. Inimesed kujutavad praegu peamist ohtuD. patagonum, nii elupaikade muutmise kui ka salaküttimise kaudu. Muude röövloomade hulka kuuluvadväiksem grisonjamuutlikud kullid.(Baldi, 2007; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Kiskjatevastased kohandused
  • salapärane
  • Tuntud kiskjad
    • Puuma (Puma värviline)
    • Surani rebane (Dusicyon culpeus)
    • Lõuna-Ameerika hallrebane (Dusicyon griseus)
    • väiksem grison (galaktis kelle)
    • Buteo polüsoom

Ökosüsteemi rollid

Patagoonia marad on taimtoidulised ja mõjutavad oma keskkonda taimi karjatades. Nad söövad ka puuvilju ja levitavad seemneid väljaheitega. Patagoonia marapojad moodustavad paljudele liikidele olulise saagibaasilinnud,canids, jafelids. Nad on ka paljude parasiitide peremeesorganismidümarussid, kaasa arvatudWellcomia dolichotis,Trichostrongylus retortaeformis, jaGraphidioides affinis.(Campos et al., 2001; Taber ja Macdonald, 1992a)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
Kommensaalne/parasiitliik
  • Wellcomia dolichotis
  • Trichostrongylus retortaeformis
  • Graphidioides affinis

Majanduslik tähtsus inimestele: positiivne

Patagoonia marad paljunevad kergesti vangistuses ja on suurepärased loomaaia isendid. Nad saavad elada koos teiste piirkonna esindusliikidega ja teha põnevat läbivaatust. Nad on väga karismaatilised ja neid kasutatakse suursaadikuliikidena, et harida avalikkust kiiresti kahanevast Pampast, mis on suur Lõuna-Ameerika madaliku ala. Patagoonia marasid võib pidada lemmikloomadena ja neid saab treenida jalutusrihma otsas kõndima. Neid kütitakse nende nahkade, millest Argentinas tehakse voodikatteid ja vaipu, ning nende liha pärast.('Patagoonia mara (Dolichotis patagonum)', 2011; Campos et al., 2001)

  • Positiivsed mõjud
  • lemmikloomakaubandus
  • toit
  • ökoturism

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Puuduvad teadaolevad kahjulikud mõjudDolichotis patagonuminimeste peal.

Kaitsestaatus

Dolichotis patagonumon IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas peaaegu ohustatud. Elupaiga muutus, mis on tõenäoliselt põhjustatud sissetoomisestkodulambad, on selle liigi suur probleem. Lammaste ülekarjatamine põhjustab nihkumise suurtelt rohtumatelt laikudelt maastikule, mida iseloomustavad väiksemad puittaimede laigud. Sigimineku eduD. patagonumAvatud rohumaa elupaikade populatsioonid kipuvad olema suuremad kui suletud elupaikades.Dolichotis patagonumon ka jahipidamise suhtes haavatavad, kuna neid tapetakse liha ja naha pärast. Täiskasvanud tapetakse relvade või traatlõksudega, poegi aga püütakse võrkudesse, mis asetatakse urgude sissepääsude kohale.Lepus europaeus(Euroopa jänesed), kes ei ole Lõuna-Ameerika päritolu, on toonud kaasa Jonhe tõve ja toksoplasmoosiD. patagonum. Paljudel aladel konkureeritakseL. europaeuson nii äge, etD. patagonumon lokaalselt välja surnud.(Baldi, 2007; Campos et al., 2001)

Kaastöölised

Molly Mascow (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikool-Ann Arbor, John Berini (toimetaja), Animal Agents Staff.

koer arvab, et see on kass