Dromiciops gliroidesmonito del monte

Autor Jennifer Chick

Geograafiline ulatus

Monitos del monte (Dromiciops gliroidid) leidub Lõuna-Ameerika lõunaosas, täpsemalt Patagoonia põhjaosas, 36–43 lõunalaiuskraadi vahel. Lisaks Lõuna-Ameerika mandriosale leidub neid ka Chiloe saarel.(Patterson ja Rogers, 2007; Rodriguez-Cabal et al., 2008)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopne
    • emakeelena

Elupaik

Monitos del monte leidub parasvöötme metsades ja vihmametsades. Neid leidub peamiselt vanas kasvusNothofagusmetsad, kuid neid võib leida erinevatest elupaikadest alates tihedatest bambusetihnikutest (Chusquea) avametsadesse. Tšiilis 425–1135 m kõrgusel merepinnast 425–1135 m kõrgusel asuvate väikeimetajate uuring näitas, et monitos del monte püüti sagedamini kõrgemal (820–1135 m) kui madalamal (425–715 m).(Nowak, 1999; Patterson ja Rogers, 2007; Patterson jt, 1989; Rodriguez-Cabal jt, 2008)



  • Elupaigapiirkonnad
  • parasvöötme
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • metsa
  • vihmamets
  • Vahemiku kõrgus
    425 kuni 1135 m
    1394,36 kuni 3723,75 jalga

Füüsiline kirjeldus

Monitos del monte on väikesed, pealiskaudselt hiiretaolised kukkurloomad, kellel on lühike rostrum ja väikesed ümarad kõrvad. Nende luustik on lühike ja tihe. Kuigi suurem osa nende kehast on pruunikashall, võivad nende õlgadel ja tagumikul olla valged laigud. Nende ventraalne luuke on heledamat värvi, ulatudes kollakasvalgest kahvatuhallini. Ehkki mõnikord on näha keerdmustrit, on nende kõige selgemini väljendunud mustad silmarõngad. Nende pea ja keha pikkus on 83–130 mm, välja arvatud nende saba, mille pikkus on 90–132 mm. Nende saba on mõõdukalt painduv ja hästi karvase karvaga, välja arvatud 25–30 mm paljas alaosa, mis võib parandada haarduvust, kui loom puuokstest kinni haarab. Monitos del monte kaalub 16–42 g. Nad sarnanevad perekonna liikmetegaMarmosaSiiski on monitos del montel lühemad jäsemed, tugevamad käed ja jalad, poolringikujulisemad ülemised lõikehambad ja väiksemad, karvasemad kõrvad.(Õlu, 2003; Marshall, 1978; Nowak, 1999)



Täheldatud on hooajalist varieerumist ja seksuaalset dimorfismi. Patagoonias tehtud monitos del monte uuringus leiti, et suve lõpuks on emased isastest oluliselt raskemad ja pikemad. Kuigi mõlemad sugupooled kasutavad oma saba säilitusorganitena, on emastel tavaliselt jämedam saba; see viitab sellele, et emastel on talveune või torpori ajal suurem energiavajadus. Kuigi saba paksuse varieeruvus on hooajaline, on ebaselge, kas emased on aastaringselt isastest suuremad. Selle liigi puhul on teatatud ka geograafilisest varieerumisest. Varem tuvastati geograafia põhjal kaks alamliiki. Viidati Mandri monitos del monteleDromiciops australis australisja viidati Chiloe saare omadeleDromiciops australis gliroides. Ainus märgatav välimuse erinevus nende rühmade vahel on aga monitos del monte saare tumedam soomus. Mandri- ja saarepopulatsioonide ebapiisavate eristavate tunnuste tõttu ei tunnistata eraldi alamliike enam eristatavateks.(Patterson ja Rogers, 2007; Rodriguez-Cabal et al., 2008)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • emane suurem
  • Vahemiku mass
    16 kuni 42 g
    0,56–1,48 untsi
  • Vahemiku pikkus
    83 kuni 130 mm
    3,27 kuni 5,12 tolli

Paljundamine

Monitos del monte saavad suguküpseks pärast teist eluaastat ja sigivad austraalkevadel (august-september), pesitsevad paarid moodustuvad vahetult enne seda. Pole teada, kas need paarid säilivad ka pärast paaritumist.(Marshall, 1978; Munoz-Pedreros, et al., 2005)



  • Paaritussüsteem
  • monogaamne

Monitos del monte saab tavaliselt suguküpseks 2-aastaselt ja paljuneb kord aastas. Isased ja emased moodustavad paarid ja paarituvad augustis või septembris. Enne poegimist ehitavad emased pulkadest ja vetthülgavast bambusest väikesed ümarad pesad (läbimõõduga umbes 200 mm). Need pesad asuvad maapinnast 1–2 m kõrgusel. Pojad sünnivad umbes 3–4 nädalat pärast viljastumist ja ronivad marsupiumi hästiarenenud anteroventraalsesse avasse, kus nad jäävad umbes 2 kuuks kinni ühele neljast nisast. On teatatud kuni 5 poega koosnevatest pesakondadest, kuid emased ei suuda toita korraga rohkem kui 4 järglast. Kuigi pojad hakkavad marsupiumist lühikeseks ajaks väljuma alates detsembrist, saavad nad täielikult iseseisvaks alles märtsis.(Munoz-Pedreros et al., 2005; Nowak, 1999)

  • Peamised paljunemisomadused
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonokooriline / gonokoristlik / kahekojaline (sood lahustuvad)
  • seksuaalne
  • elujõuline
  • Sigimisintervall
    Monitos del monte tõug kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Monitos del monte tõug Austraalia kevadel (august-september).
  • Järglaste arv
    1 kuni 5
  • Keskmine järglaste arv
    3
    AnAge
  • Tiinusperioodi vahemik
    3 kuni 4 nädalat
  • Keskmine võõrutamise vanus
    5 kuud
  • Keskmine aeg iseseisvumiseks
    5 kuud
  • Vanusevahemik seksuaal- või reproduktiivküpsuses (naine)
    1 kuni 2 aastat
  • Vanusevahemik seksuaal- või reproduktiivküpsuses (mees)
    1 kuni 2 aastat

Emased monitos del monte imevad oma poegi umbes 5 kuud (novembri algusest märtsi lõpuni). Enne iseseisvumist kannavad emased 'öiste pereretkede' ajal oma marsupiumis või seljas järglasi.(Munoz-Pedreros et al., 2005)

  • Vanemate investeering
  • altricial
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitstes
      • naissoost
  • eelkoorumine/sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • naissoost
  • enne võõrutamist/väljalendu
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • naissoost
  • iseseisvuse eel
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Kuigi monitos del monte eluiga looduses ei ole teada, on pikim registreeritud eluiga vangistuses 26 kuud.(Nowak, 1999)



pepto bismooli annus koertele
  • Vahemiku eluiga
    Seisund: vangistus
    26 (kõrge) kuud

Käitumine

Monitos del monte on öise eluviisiga kukkurloomad. Nad on arboraalsed või skansoorsed ja kasutavad puude otsas ronimiseks oma painduvat saba, suuri käsi ja jalgu ning vastandlikke halluute. Kuigi neid peetakse tavaliselt haruldasteks, võivad nad olla püüdmisuuringutes alaesindatud, kuna nad väldivad suletud kasti tüüpi püüniseid. Muutused ümbritsevas temperatuuris ja toidu kättesaadavuses võivad põhjustada monitos del monte spontaanset torpori. Neil võib esineda igapäevaseid kehatemperatuuri ja ainevahetuse kõikumisi ning nad on võimelised madalaks, lühiajaliseks torporiks. Alanenud ümbritseva õhu temperatuur koos toidu vähenemisega põhjustavad sügavat ja pikaajalist torpori (talveune); see juhtub tavaliselt talvel ja kevadel. See aitab neil loomadel äärmuslikes keskkondades ellu jääda. Samuti võimaldab see monitos del montel energiat säästa ja vältida kulukat toiduotsimist, kui ressursse on vähe.(Bozinovic et al., 2004; Kelt ja Martinez, 1989; Marshall, 1978)

  • Peamised käitumisviisid
  • puistu
  • skanseeriv
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • talveunestus
  • igapäevane torpor
  • üksildane

Koduvahemik

Monitos del monte kodupiirkond ja territooriumi suurus pole teada. Patagoonias läbiviidud uuring hindas püüdmis-märgi-tagasipüüdmise meetodite põhjal suvise populatsiooni suuruseks 54 isendit.(Rodriguez-Cabal et al., 2008)

Suhtlemine ja taju

Monitos del monte suhtleb heli kaudu. Öösiti tekitavad nad trillistavaid kõnesid, mis lõpevad köhimise ja sumiseva heliga. Muud suhtlusviisid pole teada. Samamoodi, kuigi isased ja emased moodustavad paarid pesitsusperioodil, pole populatsioonid ja sotsiaalsed struktuurid muul aastaajal teada.(Beer, 2003; Marshall, 1978; Rodriguez-Cabal jt, 2008)



  • Suhtluskanalid
  • akustiline
  • Tajumise kanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • keemiline

Toitumisharjumused

Monitos del monte on peamiselt putuktoidulised, söövad puuokstel ja koorepragudes leiduvaid putukaid, vastseid ja nukke.Koid ja liblikadmoodustavad ka suure osa nende toitumisest. Austraalsel suvel tarbivad monitos del monte suures koguses lihavaid puuvilju, sealhulgaspuuvõõrikpuuviljad. Vangistuses söövad monitos del monte mitmesuguseid toite, sealhulgas puuvilju, köögivilju, kartulit, kaera, selgrootuid, selgroogseid, liha, kala, mune ja juustu.(Amico et al., 2009; Beer, 2003; Kelt ja Martinez, 1989; Marshall, 1978; Rodriguez-Cabal jt, 2007)

kõlab, mida koerad armastavad
  • Esmane dieet
  • lihasööja
    • putuktoiduline
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • maismaa mitteputukatest lülijalgsed
  • Taimsed toidud
  • puuvilju

Kisklus

Monitos del monte kiskjate hulka kuuluvad kohalikud ja sissetoodud linnud ja imetajad, eritikodukassid. Monitos del monte on paljudele röövloomadele olulised saakloomad, nad moodustavad nende röövloomade toitumisest järgmised protsendid: 10%hallid rebased, 3,6% eestDarwini rebasedja väike osa eestsookakullid. Monitos del monte toodab nahanäärmetest tugeva lõhnaga eritist, mis võib röövloomi peletada. Neil on ka ähvardav kehahoiak, mille hambad on paljastatud, eriti kui nad on torporist ärganud.(Jaksic et al., 1990; Kelt ja Martinez, 1989; Marshall, 1978; Rau jt, 1995; Rodriguez-Cabal jt, 2007; Trejo ja Ojeda, 2004)



  • Kiskjatevastased kohandused
  • salapärane

Ökosüsteemi rollid

Patagoonia parasvöötme metsades on monitos del monte puuvõõrikuliikide ainus seemnete levitaja.Tristerix corymbosus. Seemned läbivad kahjustamata seedetrakti ja ladestuvad otse peremeespuude koorele. Tegelikult on nende soolestiku läbimine vajalik seemnete idanemiseks ja see on oluline seemikute värbamiseks. See vastastikune suhtumine võis areneda viimase 70 miljoni aasta jooksul ja on tänapäeval bioloogilise mitmekesisuse jaoks oluline. Erinevalt teistest pisiimetajatest, kes võivad tarbitud taimede seemneid hävitada, võib monitos del monte levitada seemneid enamikust oma piirkonna lihavatest vilja tootvatest taimeliikidest, sealhulgasAristotelia chilensisjaAzara microphylla. Puuvõõrik, parasiitne ronitaimeliik, on oluline alustaimede mitmekesisuse säilitamiseks ja ökosüsteemi protsesside, näiteks toitainete ringluse hõlbustamiseks. Lisaks toetuvad ligi 100 linnu- ja imetajaperekonda puuvõõrikele viljade, nektari ja pesamaterjali saamiseks. Puuvõõrik-monito del monte vastastikuse tegevuse katkestamine võib põhjustada väljasuremist, bioloogilise mitmekesisuse vähenemist ja suurenenud vastuvõtlikkust põua suhtes. Monitos del monte on ka vereparasiitide (Hepatosoon) ja puugid (Ixodes neuquenensis).(Amico ja Aizen, 2000; Amico et al., 2009; Garcia jt, 2009; Watson, 2001)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
  • nurgakivi liigid
Vastastikused liigid
  • Tristerix corymbosus
  • Aristotelia chilensis
  • Azara microphylla
Kommensaalne/parasiitliik

Majanduslik tähtsus inimestele: positiivne

Monitos del monte mängib võtmerolli parasvöötme metsade lihakate viljade seemnete levitamisel; see vastastikune suhtumine on oluline bioloogilise mitmekesisuse säilitamiseks. Monitos del monte võib olla oluline ka putukate kahjurite vähendamiseks.(Amico et al., 2009; Beer, 2003; Watson, 2001)

  • Positiivsed mõjud
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Tšiilis on monitos del monte kohta mitu ebausku. Näiteks on neid ekslikult kirjeldatud kui halba õnne, mürgiseid ja haiguste eelkäijaid. Äärmuslikel juhtudel on inimesed pärast elukohas monitos del monte nägemist oma maja maha põletanud. Kuid monitos del montel ei ole inimestele tegelikku negatiivset mõju.(Õlu, 2003; Marshall, 1978)

Kaitsestaatus

Kuigi praegu on IUCNi punases nimekirjas ohustatud, ohustab monitos del monte'i üha suurem hulk inimtekkelisi tegevusi. Selliste liikide sissetoomine nagukodukassid, on metsade hävitamine ja kariloomade karjatamine seotud monitos del monte arvukuse vähenemise ja elupaikade killustatusega. Metsa killustumise uuring näitas, et inimtegevus võib vähendada eelistatud puuliike ja suurendada vastuvõtlikkust röövloomade suhtes. Monitos del monte, nagu paljud pisiimetajad, ei suuda läbida isegi väikseid raadatud alasid. Nad on ka vereparasiitide peremehed (Hepatosoon) ja puugid (Ixodes neuquenensis), mis võib nende oluliste kukkurloomade arvukust veelgi vähendada.(Amico jt, 2009; Marin-Vial et al., 2007; Merino jt, 2009; Rodriguez-Cabal jt, 2007)

Muud kommentaarid

Monitos del monte kuulub geograafiliselt kõige piiratuma säilinud imetajate klassi. Neid nimetatakse 'elusateks fossiilideks', kuna nad on selle ainus säilinud esindajamikrobioolesuguvõsa. Vanim mikrobioos võib olla aKhasialiik, Boliiviast pärit fossiil vanuses 60,4–59,2 miljonit aastat.(Amico ja Aizen, 2000; Beer, 2003; Bozinovic et al., 2004; Meredith jt, 2008; Spotorno jt, 1997)

Monitos del monte on Austraalia kukkurloomadega tihedamalt seotud kui Ameerika loomadega. Kahes hiljutises fülogeneetilises uuringus jõuti järeldusele, et monitos del monte on sõsarrühm kõigile teistele australidelfilastele (ordu liikmetele).Peramelemorfia,Notoryctemorphia,Dasyuromorfia, jaDiprotodontia).Mikrobioteeriaarvatavasti lahknes sellest Austraalia klaadist umbes 67,4 miljonit aastat tagasi. Kuigi morfoloogilised uuringud pesitsevadDromiciopsArvatakse, et ka Australaasia klaadis on paljud morfoloogilised tegelased homoplaasilised või plesiomorfsed.(Beck, 2008; Meredith jt, 2008; Sanchez-Villagra jt, 2007)

Kaastöölised

Leila Siciliano Martina (toimetaja), Animal Agents personal.

Jennifer Chick (autor), Case Western Reserve'i ülikool, Darin Croft (toimetaja, juhendaja), Case Western Reserve'i ülikool, Tanya Dewey (toimetaja), Michigani ülikool-Ann Arbor.