Galago zanzibaricusZanzibar bushbaby (ka: Zanzibar galago)

Autor Ryan Satovsky

Geograafiline ulatus

Galago zanzibaricus, mida tavaliselt tuntakse Sansibari põõsaste nime all, võib leida Ida-Aafrika rannikumetsadest Somaalia lõunaosast Mosambiigini. Nagu nimigi viitab, on nad pärit ka Sansibari saarelt. Seda liiki ei leia aga kahel lähedal asuval saarel Pemba ja Mafia. Mõned teadlased väidavad, et selle liigi põhjapiir on Tana jõgi Keenias. Neid leidub ka kuni mõnesaja kilomeetri kaugusel sisemaal Udzungwa mägedes.(Butynski, 2004)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • etiooplane
    • emakeelena

Elupaik

Galago zanzibaricuselab troopilistes, madalate rannikumetsades. Neid leidub ka kõrgemal sisemaal. Neid on leitud Tansaania ja Malawi mägimetsadest üle 1000 m kõrguselt. Jõgede läheduses on asustustihedus suurim. Gruppidevahelist vahetust on väheG. zanzibaricuskuna populatsioonid on äärmiselt killustatud.('Ngaramia Riverine Forest Conservation Project', 2003; Butynski, 2004)



  • Elupaigapiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    0 kuni üle 1000 m
    0,00 kuni jalga

Füüsiline kirjeldus

Sansibari põõsaslapsed on üldiselt pruuni värvi. Alumine pool on pruuni heledamat tooni. Karv on raske ja pehme. Neil on vapustavalt suured punased silmad, mis aitavad neil öösel näha. Kõrvad on äärmiselt suured ning tagajäsemed on tugevad ja oluliselt pikemad kui esijäsemed. Isaste ja emaste vahel on vähe dimorfismi. Täiskasvanu keskmine kaal on 146,8 g. Imiku keskmine kaal sündides on 14,1 g. Keha pikkus peast sabani on 14–15 cm ja saba pikkus 12–15 cm.('Galagoides zanzibaricuse vanus', 2005; Butynski, 2004)



suured mopsid
  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • soost ühtmoodi
  • Keskmine mass
    146,8 g
    5,17 untsi
  • Vahemiku pikkus
    140 kuni 150 mm
    5,51 kuni 5,91 tolli

Paljundamine

See liik on polügüünne. Emased moodustavad väikseid territoriaalseid rühmitusi. Sellisesse rühma sattudes paaritub isane tavaliselt kõigi liikmetega (tavaliselt 1-3 emast). Emased tagavad valdava enamuse vanemliku hoolduse eest. Noored emased jäävad oma sünnirühmadesse ja noored isased lähevad laiali. Nende sotsiaalse käitumise üksikasju ei teata nende tabamatu käitumise tõttu.(Butynski, 2004; Nash, 1983; Nunn, 1999)

  • Paaritussüsteem
  • polügüünne

Paljunemine on hooajaline ja Sansibari põõsaslapsed poegivad kaks korda aastas. Sünnid toimuvad augustist oktoobrini ja veebruarist märtsini. Keskmine rasedusaeg on 120 päeva. Emased sünnitavad tavaliselt ühe järglase, kuigi vangistuses on mõnel korral sündinud kaksikud. Keskmine vangistuses järglaste arv on 1,3, kuid looduses on see tõenäoliselt palju lähemal 1,0-le. Väikelaste võõrutamine toimub umbes nelja nädala vanuselt. Võõrutamine toimub vahetult enne toiduvarude vähenemist (detsembrist jaanuarini) ja vahetult pärast seda, kui toiduallikaid on kõige rohkem (maist juunini). NaineG. zanzibaricussuguküpseks umbes 265 päeva vanuselt. Isastel kulub küpsemiseks umbes 100 päeva kauem (umbes 1 aasta). Vagiina on suletud kogu aeg, välja arvatud inna ja sünnituse ajal.('An Age entry for Galagoides zanzibaricus', 2005; Nash, 1983; Schulke, 2002)



  • Peamised paljunemisomadused
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonokooriline / gonokoristlik / kahekojaline (sood lahustuvad)
  • seksuaalne
  • väetamine
  • elujõuline
  • Sigimisintervall
    Sansibari põõsaslapsed sigivad olenevalt hooajalistest tingimustest kaks korda aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Sigimine toimub tavaliselt juulist märtsini.
  • Järglaste arv
    1 kuni 2
  • Keskmine järglaste arv
    1.3
  • Keskmine rasedusaeg
    120 päeva
  • Keskmine võõrutamise vanus
    4 nädalat
  • Keskmine vanus seksuaal- või reproduktiivküpsuses (naine)
    265 päeva
  • Keskmine vanus seksuaal- või reproduktiivküpsuses (mees)
    365 päeva

Vanemate investeeringutest Sansibari põõsastesse on vähe teada. Emased hoolitsevad peamiselt noorte eest. Mõnikord magavad isased põõsalapsed emase ja nende järglastega. Emased noored jäävad oma sünnirühma.(Nash, 1983)

  • Vanemate investeering
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitstes
      • naissoost
  • eelkoorumine/sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • naissoost
  • enne võõrutamist/väljalendu
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • naissoost
  • taasiseseisvumisjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Mõnede aruannete kohaselt on maksimaalne eluiga looduses 16,5 aastat. Vangistuse pikim eluigaG. zanzibaricuson 12,2 aastat.('Galagoides zanzibaricus'e vanusekirje', 2005)

  • Vahemiku eluiga
    Seisund: vangistus
    12,2 (kõrge) aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Seisund: metsik
    16,5 (kõrge) aastat

Käitumine

Sansibari põõsapojad on öised, puhkavad päeval ja otsivad toitu öösel. Nad on arborealistlikud ja suurejoonelised mägironijad. Need loomad on väledad ja kasutavad tasakaalu saavutamiseks oma saba. Neil on võime ohutult joosta ja hüpata jäsemest jäsemele. Nii isas- kui ka emasloomad on territoriaalsed ja säilitavad mittekattuvad territooriumid (aeg-ajalt on näha väikest kattumist). MeesG. zanzibaricusTeisi isaseid leidub samal territooriumil harva. Mõnikord asuvad samal territooriumil aga kaks emast. Tavaliselt magavad nad koos, kuid aktiivsetel perioodidel liiguvad nad erinevalt.Galago zanzibaricusTavaliselt läbivad nad 1500–2000 meetrit öö kohta. Noored emased jäävad pärast isaste hajumist oma sünnipiirkonda. Meeste levik takistab intsesti tekkimist.(Butynski, 2004; Harcourt ja Nash, 1986; Nunn, 1999)



  • Peamised käitumisviisid
  • puistu
  • skanseeriv
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • Keskmine territooriumi suurus
    22000 m^2

Koduvahemik

Ühes uuringus leiti, et kodupiirkonna keskmine suurus on umbes 2,2 ha. Levila suurus varieerub 1,6-2,8 ha.(Harcourt ja Nash, 1986; Nunn ja Barton, 1999)

dennis põlvili

Suhtlemine ja taju

Zanzibari põõsaste suured silmad tagavad öösel suurepärase nägemise ja suured kõrvad terava kuulmismeele. Mõlemad atribuudid on olulised pimedas navigeerimiseks. Nendel loomadel on valjud, iseloomulikud kõned, millest on vähe teada. Need võivad olla omamoodi 'reklaamikõned', kuid näib, et neid kasutatakse ka hoiatuseks teistele, kui läheduses on potentsiaalsed kiskjad. Nagu enamik imetajaid, on ilmselt ka keemilised vihjed suhtlemisel olulised.(Butynski, 2004; Nash, 1983)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • keemiline
  • Tajumise kanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • keemiline

Toitumisharjumused

Dieet,Galago zanzibaricuskoosneb enamasti puuviljadest, putukatest ja puukummidest. Ressursi kättesaadavuse hooajaline varieeruvus mängib olulist rolli selle määramisel, mida loomad söövad. Näiteks kui sajab palju vihma, võib seal olla palju putukaid, kuid kui vihma ei saja, peavad Sansibari põõsalapsed otsima muid ressursse. Aeg-ajalt röövib Zanzibar Bushbeby teisi väikeloomi.(Butynski, 2004; Nash, 1983)



  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • imetajad
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puuvilju
  • nektar
  • mahla või muid taimevedelikke

Kisklus

Nende puine eluviis kaitseb Sansibari põõsapoegi paljude potentsiaalsete kiskjate eest. Nad annavad hoiatuskõnede juuresolekulratturidjapuhvis lisajad, mis viitab sellele, et nad võivad olla röövloomadG. zanzibaricus.(Butynski, 2004; Nash, 1983)

Ökosüsteemi rollid

Sansibari põõsaslapsed võivad tarbitavate puuviljade seemneid hajutada.



parimad teenistuskoeratõud
  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimestele: positiivne

Sansibari võsapojad on nende ökosüsteemide olulised liikmed, kus nad elavad, ning nad on ka potentsiaalsed ökoturismialased jõupingutused.

  • Positiivsed mõjud
  • ökoturism

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Puuduvad negatiivsed mõjudGalago zanzibaricusinimeste peal.

Kaitsestaatus

Galago zanzibaricuson IUCNi punases nimekirjas klassifitseeritud haavatavaks. Kuigi liik tervikuna on laialt levinud ja üsna levinud, põhjustab selle killustatud levila üksikute populatsioonide võimalikku väljasuremist. Selle olendi peamine oht on linnastumise ja metsade hävitamise tõttu elupaikade kadu. Samuti põlismetsad, mida kasutavadG. zanzibaricusasenduvad eksootiliste okaspuudega, mis ei paku sellele liigile sobivat elupaika. Sansibari põõsaslapsed on seadusega kaitstud nii Keenias kui ka teatud talveaedades, nagu Tansania Forest Conservation Group. Vaatamata nendele jõupingutustele on ainult umbes 12% nende levilast kaitstud.('Ngaramia Riverine Forest Conservation Project', 2003; Butynski, 2004)

Muud kommentaarid

Selle fülogeneetikaG. zanzibaricuson keerulise ajalooga. Viimastel aastatel on selle olendi koht primaatide fülogeneesis olnud kõike muud kui stabiilne. Kasutatud on kolme peamist tehnikat: morfoloogiline analüüs, molekulaaranalüüs ja häälitsusandmete analüüs. Nendel andmetel põhinevad analüüsid toetavad erinevaid suhete hüpoteese ja väljaspool gruppi juurdumine näib olevat probleem. Seda liiki tunti varem kuiGalago zanzibaricus, siis pandi see perekondaGalagoidesnaguGalagoides zanzibaricus, ja viidi hiljuti tagasi perekondaGalago.(Butynski, 2004; Meistrid ja vennad, 2002)

Galago zanzibaricuson jagatud kaheks alamliigiksGalago zanzibaricus zanzibaricusjaGalago zanzibaricus cocos. Nende kahe vahel on vähe morfoloogilisi erinevusi ja eksperdid ei suuda neid visuaalselt eristada. Siiski on neil väga iseloomulikud häälitsused jaGalagoides zanzibaricus cocostõsteti hiljuti liigi staatusesse,Galagoides kookos.(Butynski, 2004; Meistrid ja vennad, 2002)

Kaastöölised

Tanya Dewey (toimetaja), Animal Agents.

Ryan Satovsky (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja, juhendaja), Zooloogiamuuseum, Michigani Ülikool-Ann Arbor.