Hylobatidaegibbons ja väikeahvid

Autor: Phil Myers

See perekond sisaldab 1 perekonda,Hülobaadidja umbes 11 liiki (mõned ametiasutused tunnustavad teist perekonda,Symphalangus) . Neid leidub ainult Kagu-Aasia troopilistes metsades, sealhulgas Sumatral, Borneol, Java saartel ja teistel saartel ning mandril. Need ahvid on keskmise suurusega (3,9–12,7 kg). Neil puuduvad sabad. Nende küünarvarred on märkimisväärselt pikad ning nii esi- kui tagakäpad on pikad ja õhukesed. Esijalgadel on esimese ja teise numbri vahel sügav lõhe. Nende ahvide luustik on tavaliselt must, hall või pruunikas, kätel, jalgadel ja näopiirkonnas on sageli valged märgid. Esinevad ischial callosities. Mõnel gibonil ja siamangil on laienenud kõrikott, mis paisub õhku ja toimib loomade helistamisel resoneeriva kambrina. See struktuur on mõne liigi puhul tohutu, võrdub looma pea suurusega.

Hülobatiidide koljud sarnanevad hominiidide omadega, neil on väga lühike rostra, laienenud ajukorpused ja suured orbiidid, mis on suunatud ettepoole.



Hülobatid on katarriini primaadid; see tähendab, et nende ninasõõrmed on lähestikku ning on suunatud ette ja veidi allapoole. Neil puuduvad põsekotid ja nende kõht ei ole kotitud. Nende hambad on sarnased hominiidide omadega. Purihambad onbunodontja puuduslophs. Ülemistel purihammastel on tavaliselt atiib, mis on mõnikord suur. Thekihvadon silmapaistvad (rohkem kui enamikul hominiididel), kuid mitte seksuaalselt dimorfsed. Thehambaravi valemon 2/2, 1/1, 2/2, 3/3 = 32.



Gibbonid ja siamangid on monogaamsed, elavad väikestes perevägedes, mis koosnevad tavaliselt 2–6 sugulasest isendist. Need rühmad on territoriaalsed, säilitades oma territooriumi osaliselt silmatorkava häälitsusega, mis võib hõlmata grupiliikmete valju duette. Nad on peamiselt taimetoitlased, toitudes viigimarjadest ja muudest puuviljadest, lehtedest ja võrsetest. Nad on märkimisväärselt aktiivsed ja väledad brahhiaatorid, kes suudavad kiiges ületada 3 meetrit. Gibbonid hüppavad oksalt oksale, läbides mõnikord ühe hüppega rohkem kui 9 m. Samuti kõnnivad nad mõnikord suurtel okstel või maapinnal, võttes tasakaalu hoidmiseks kahejalgse asendi ja käed üles tõstetud. Gibbonid on aktiivsed päeva jooksul.

Fossiilsed hülobatiidid on tuntud miotseenist.



Tehnilised tegelased

Viidatud kirjandus ja viited

Feldhamer, G. A., L. C. Drickamer, S. H. Vessey ja J. F. Merritt. 1999. Mammalogy. Kohanemine, mitmekesisus ja ökoloogia. WCB McGraw-Hill, Boston. xii+563 lk.



Groves, C. P. 1989. Inimese ja primaatide evolutsiooni teooria. Oxford Science Publications, Clarendon Press, Oxford. xii+375 lk.

Nowak, R.M. ja J. L. Paradiso. 1983. Walkeri maailma imetajad, neljas trükk. John Hopkinsi ülikooli kirjastus, Baltimore, London.

Szalay, F. S. ja E. Dodson. 1979. Primaatide evolutsiooniline ajalugu. Academic Press, New York. xiv+580 lk.



Thorington, R. W., Jr. ja S. Anderson. 1984. Primaadid. Lk. 187-216, Anderson, S. ja J. K. Jones, Jr. (toim.). Maailma hiljutiste imetajate ordud ja perekonnad. John Wiley ja pojad, N.Y. xii+686 lk.

Vaughan, T. A., J. M. Ryan, N. J. Czaplewski. 2000. Mammalogy. Neljas väljaanne. Saunders College Publishing, Philadelphia. vii+565lk.



lemmikloomade ümberpaigutamisteenused

Wilson, D. E. ja D. M. Reeder. 1993. Mammal Species of the World, A Taxonomic and Geographic Reference. 2. väljaanne. Smithsonian Institution Press, Washington. xviii+1206 lk.

Kaastöölised

Phil Myers (autor), Michigani ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.