Threskiornis aethiopicussared ibis

Charlie Ramsey poolt

Geograafiline ulatus

Püha iibiseid leidub Sahara-taguses Aafrikas ja Kagu-Iraagis ning neid leidub ohtralt. Hispaanias, Itaalias, Prantsusmaal ja Kanaari saartel on introdutseeritud populatsioonid vangistusest pääsenud ja edukalt sigimist alustanud isenditelt.(Cramp ja Simmons, 1977; Yesou ja Clergeau, 2005)

kas koertel on perioode
  • Biogeograafilised piirkonnad
  • palearktiline
    • tutvustatud
    • emakeelena
  • etiooplane
    • emakeelena

Elupaik

Pühad iibised elavad paljudes elupaikades, kuigi üldiselt leidub neid jõgede, ojade ja rannajoonte vahetus läheduses. Nende levila on subtroopiline kuni troopiline, kuid neid leidub parasvöötme piirkondades. Nad pesitsevad sageli kivistel meresaartel ning on kohanenud elama linnades ja külades.(Cramp ja Simmons, 1977; Kopij, 1999; Yesou ja Clergeau, 2005)



  • Elupaigapiirkonnad
  • parasvöötme
  • troopiline
  • maapealne
  • soolane või mereline
  • magevesi
  • Vee elustikud
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • ajutised basseinid
  • rannikuäärne
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne
  • suudmeala

Füüsiline kirjeldus

Puhas kuni määrdunudvalged suled katavad suurema osa kehast. Sinakasmustad abaluukesed moodustavad puhmiku, mis langeb üle lühikese ruudukujulise saba ja kinniste tiibade. Lennusuled on valged, tumesinakasroheliste otstega. Pühadel iibistel on pikk kael ja kiilas, tuhm hallikasmustad pead. Silmad on pruunid, tumepunase orbitaalrõngaga ja pikk, allapoole kaarduv ja pilulaadsete ninasõõrmetega. Rinna küljel ja tiibade all on nähtav punane paljas nahk. Jalad on mustad, punase varjundiga. Puuduvad hooajalised kõikumised ega seksuaalne dimorfism peale selle, et isased on emastest veidi suuremad.



Noorloomadel on sulelised pead ja kaelad, mis on valged mustade triipudega. Nende abaluu suled on rohekaspruunid ning nende välimistel primaar- ja esmastel kattekihtidel on rohkem musta. Tiivaalune kattekiht on tumedate triipudega. Saba on valge pruunide nurkadega.(Cramp ja Simmons, 1977)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • soost ühtmoodi
  • isane suurem
  • Keskmine mass
    1,5 kg
    3,30 naela
  • Vahemiku pikkus
    65 kuni 75 cm
    25,59 kuni 29,53 tolli
  • Tiibade siruulatus
    112-124 cm
    44,09 kuni 48,82 tolli

Paljundamine

Pühad iibised moodustavad hooajaliselt monogaamsed pesitsuspaarid, mis pesitsevad suurtes pesitsuskolooniates.(Cramp ja Simmons, 1977; Kopij, 1999)



Pesitsusperioodil valivad suured isaste rühmad elama asumiseks koha ja moodustavad paariterritooriumid. Nendel territooriumidel seisavad isased tiivad allapoole ja tiivad laiali. Mõne järgneva päeva jooksul saabuvad pesitsuskolooniasse emased koos rohkemate isastega. Värskelt saabunud isasloomad lähevad asunike isaste väljakujunenud territooriumidele ja võistlevad territooriumi pärast. Kaklevad isased võivad üksteist nokadega lüüa ja teha kriiskavat häält. Emased valivad isaste hulgast ning moodustuvad nende paariterritooriumid ja paarid. Kui paar on moodustatud, liigub paar emase valitud lähedal asuvasse pesitsusalasse. Võitluskäitumine võib pesitsusalal jätkuda mõlemast soost naaberisendite vahel. Isikud seisavad väljasirutatud tiibadega ja langetatud peaga, teiste inimeste poole avatud arve. Üksteisele väga lähedal asuvad isikud võivad helistamise ajal võtta sarnase hoiaku, kuid arve on suunatud ülespoole, peaaegu puudutades.(Cramp ja Simmons, 1977; Kopij, 1999)

Paari moodustamise ajal läheneb emane isasele ja kui teda ei aeta, siis nad kummardavad üksteise poole ja kummardavad ettepoole ja maa poole sirutatud kaelaga. Pärast seda võtavad nad seisva asendi ning põimuvad oma kaelad ja nood. Sellele võib järgneda suurem kummardamine või ulatuslik isekasvatamine. Seejärel rajab paar pesaterritooriumi, kus toimub kopulatsioon. Kopulatsiooni ajal küürutavad emased isased, et isased võivad nende vahele jääda, isased võivad haarata emasloomast ja raputada seda küljelt küljele. Pärast paaritumist võtab paar uuesti seisva asendi ja tegeleb pesapaigas ulatusliku tegevusega.(Cramp ja Simmons, 1977; Kopij, 1999)

  • Paaritussüsteem
  • monogaamne

Pühad iibised pesitsevad igal aastal suurtes pesitsuskolooniates. Aafrikas toimub aretus märtsist augustini, Iraagis aga aprillist maini. Emased munevad 1 kuni 5 (keskmiselt 2) muna, mida inkubeeritakse umbes 28 päeva. Munad on ovaalse kujuga või veidi ümarad, kareda tekstuuriga. Munad on tuhmvalged sinise varjundiga ja mõnikord tumepunaste täppidega. Munad on 43–63 mm. Lennutamine toimub 35–40 päeva pärast koorumist ja pojad iseseisvuvad varsti pärast väljalendu.(Cramp ja Simmons, 1977; Kopij, 1999)



  • Peamised paljunemisomadused
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonokooriline / gonokoristlik / kahekojaline (sood lahustuvad)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Sigimisintervall
    Püha iibis pesitseb kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aafrikas toimub aretus märtsist augustini, Iraagis aga aprillist maini.
  • Vahemiku munad hooaja kohta
    1 kuni 5
  • Keskmine munade arv hooaja kohta
    kaks
  • Aeg koorumiseni
    21 kuni 29 päeva
  • Keskmine aeg koorumiseni
    28 päeva
  • Vahemikus vanus
    35 kuni 40 päeva
  • Ajavahemik iseseisvumiseni
    44 kuni 48 päeva

Haudumine kestab umbes 21 kuni 29 päeva, kusjuures enamikku inkubeeritakse umbes 28 päeva nii meeste kui ka naiste poolt, vaheldumisi vähemalt kord 24 tunni jooksul. Pärast koorumist viibib pesa juures esimesed 7–10 päeva kogu aeg üks vanem. Poegasid toidetakse mitu korda päevas vanemate osalise tagasivoolu tõttu. Pojad lahkuvad pesadest 2–3 nädala pärast ja moodustavad koloonia lähedal rühmad. Neid toidavad vanemad üks kord päevas pärast pesast lahkumist. Poegimisperiood kestab 35–40 päeva ja isendid lahkuvad kolooniast 44–48 päeva pärast koorumist.

Pärast munade koorumist tuvastavad vanemad ja toidavad ainult oma järglasi. Kui vanemad naasevad järglasi toitma, teevad nad lühikese 'keerooh' kõne. Järglane tunneb vanemate kutse ära ja võib joosta, hüpata või lennata vanema juurde toidu järele. Kui vanemale lähenevad teised noored, aetakse nad minema. Kui järglane õpib lendama, võib ta koloonias ringi liikuda, kuni vanem naaseb teda toitma, või isegi vanemat enne toitmist taga ajada.(Cramp ja Simmons, 1977; Kopij, 1999)

  • Vanemate investeering
  • altricial
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitstes
      • naissoost
  • eelkoorumine/sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost
      • naissoost
  • enne võõrutamist/väljalendu
    • varustamine
      • meessoost
      • naissoost
    • kaitstes
      • meessoost
      • naissoost
  • iseseisvuse eel
    • varustamine
      • meessoost
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Püha iibis võib elada kuni 20 aastat.



  • Tüüpiline eluiga
    Seisund: metsik
    20 (kõrge) aastat

Käitumine

Pühad iibised moodustavad pesitsusajal suuri kolooniaid. Nad kogunevad ka toitu otsima ja ööbima, teatatud on kuni 300 isendi ühistest ööbimistest. Nad otsivad toitu suurtel aladel ja võivad hooajaliselt rännata toitumis- ja sigimispaikadesse.(Cramp ja Simmons, 1977)

  • Peamised käitumisviisid
  • puistu
  • kohutavalt
  • kärbsed
  • päevane
  • liikuv
  • nomaad
  • rändav
  • koloniaal

Suhtlemine ja taju

Pühad iibised on üldiselt vaiksed linnud. Pesitsushooajal annavad nad mitmesuguseid häälitsusi. Antagonistlikes olukordades kostavad mõlemad sugupooled mitmesuguseid kiljumisi, oigamisi ja vingumisi, mida mõnikord kirjeldatakse järgmiselt: 'oot-kuu-kuu-houuu' või 'pyuk-pyuk-pek-pek-peuk'. Emasloomad kostavad pärast pesa ehitamist isasloomade ligimeelitamiseks mitmeid hääli, millele järgneb tavaliselt kopulatsioon. Täiskasvanud teevad oma järglaste pessa tagasi kutsumiseks 'turroo' või 'keerrooh'. Täiskasvanud teevad järglaste söötmiseks kutsumiseks kõrget heli. Samuti on neid täheldatud lennu ajal valju krooksumist.(Cramp ja Simmons, 1977)



  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • Tajumise kanalid
  • visuaalne
  • puudutada
  • akustiline
  • keemiline

Toitumisharjumused

Pühad iibised toituvad päeval peamiselt karjades madalatel märgaladel kahlades. Mõnikord toituvad nad vee lähedal kuival maal. Nad võivad lennata 10 km kaugusele toitumisaladele. Nad toituvad peamiselt putukatest, ämblikulaadsetest, anelliididest, vähilaadsetest ja molluskitest. Neid on täheldatud söömas ka konni, roomajaid, kalu, noorlinde, mune ja raipe. Haritavamatel aladel on nad teadaolevalt söönud inimjäätmeid. Seda on täheldatud Prantsusmaal, kus neist on saamas invasiivne kahjuriliik.(Cramp ja Simmons, 1977; Yesou ja Clergeau, 2005)

  • Esmane dieet
  • lihasööja
    • putuktoiduline
    • sööb mitteputukaid lülijalgseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • kahepaiksed
  • roomajad
  • kala
  • munad
  • Carrion
  • putukad
  • maismaa mitteputukatest lülijalgsed
  • molluskid
  • maapealsed ussid
  • vee- või mereussid
  • vees elavad koorikloomad

Kisklus

Pühade iibiside röövpüügi kohta on vähe teateid. Täiskasvanuna on need linnud väga suured, takistades enamikku röövloomi. Noori püha iibiseid valvavad nende vanemad hoolikalt, kuid suured röövlind võivad neid röövida.

Ökosüsteemi rollid

Pühad iibised on olulised kahlajad linnud kogu oma levilas Aafrikas, kes söövad mitmesuguseid väiksemaid loomi, hoides oma populatsioone kontrolli all. Euroopas on nende kohanemisvõime muutnud pühad iibised invasiivseks liigiks, kes vahel toitub haruldastest lindudest.(Yesou ja Clergeau, 2005)

Majanduslik tähtsus inimestele: positiivne

Muistsed egiptlased austasid püha iibiseid. Nad mumifitseerisid paljud neist lindudest ja matsid surnud vaaraode hauakambritesse, kuigi praegu on nad Egiptuses haruldased. Pühad iibised on ka kohalike ökosüsteemide olulised liikmed.(Cramp ja Simmons, 1977)

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Pühad iibised ei mõjuta otseselt inimesi, kuid sissetoomisel võivad nad muutuda häirivaks või saagiks ohustatud või kaitstud linnuliike.(Yesou ja Clergeau, 2005)

Kaitsestaatus

Püha iibisi ei peeta nende looduslikul levilal ohustatuks. Nendest on saanud Euroopas kaitseprobleem, kus on teatatud, et nad toituvad nii ohustatud kohalikest liikidest kui ka tungivad kohalike liikide elupaikadesse. See on muutunud murelikuks Euroopa looduskaitsjatele, kes püüavad kaitsta kohalikke ohustatud liike.(Yesou ja Clergeau, 2005)

Kaastöölised

Tanya Dewey (toimetaja), Animal Agents.

Charlie Ramsey (autor), Northern Michigani ülikool, Alec R. Lindsay (toimetaja, juhendaja), Northern Michigani ülikool.